Tuesday, 23 December 2014

Ayam Ungkep



AYAM UNGKEP

bahan-bahan

- 1 ekor ayam - potong mengikut citarasa anda
- 4 sudu rempah kari daing
- 4 helai daun limau purut
- 2 keping asam keping

bahan kisar

- 4 sudu makan cili kering - dikisar
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 4ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 2 batang serai
- 2 sudu biji ketumbar
- 1 sudu makan jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih

cara penyediaan

1- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. 

2-Tumis bahan kisar hingga wangi.

3- Masukkan rempah kari,-kacau hingga terbit minyak dan bau wangi.

4- Masukkan ayam,- dan masak sehingga ayam menjadi empuk

5- Masukkan air sekadar menutupi paras ayam.

6- Masukkan asam gelugor - masak seketika hingga mendidih
.
7- Masukkan daun limau purut, garam dan serbuk perasa.-Masak sehingga kuahnya pekat. 
(kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)

8- siap untuk dihidangkan

1 comment: