AYAM UNGKEP
bahan-bahan
- 1 ekor ayam - potong mengikut citarasa anda
- 4 sudu rempah kari daing
- 4 helai daun limau purut
- 2 keping asam keping
bahan kisar
- 4 sudu makan cili kering - dikisar
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 4ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 2 batang serai
- 2 sudu biji ketumbar
- 1 sudu makan jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih
cara penyediaan
1- Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali.
2-Tumis bahan kisar hingga wangi.
3- Masukkan rempah kari,-kacau hingga terbit minyak dan bau wangi.
4- Masukkan ayam,- dan masak sehingga ayam menjadi empuk
5- Masukkan air sekadar menutupi paras
ayam.
6- Masukkan asam gelugor - masak seketika hingga mendidih
.
7- Masukkan daun limau purut, garam dan
serbuk perasa.-Masak sehingga kuahnya pekat.
(kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
8- siap untuk dihidangkan
Janah..oooo..janah
ReplyDelete