Tuesday 9 December 2014

Mee Rebus Udang Ketam


MEE REBUS UDANG KETAM

bahan-bahan

- 1 Bungkus mee
- 300 gm daging - di potong kiub
- 3 ekor ketam- dicuci dan dipoptong 2
- 600gm udang - di cuci
- 3 biji ubi keledek - dikisar halus
- 1 cawan kacang tanah - dikisar
- 4 sudu makan sos tomato
- 4 sudu makan sos cili

bahan dikiar

- 25 biji cili kering
- 3 biji bawang besar
-5 biji bawang putih
- 3 sudu udang geragau

bahan untuk topping

- tauhu goreng - potong dadu
- cili merah - dihiris
- bawang goreng 
- daun sup
-limau kasturi


cara penyediaan

1- celurkan mee

2- rebus daging sehingga empuk

3- tumis bahan kisar sehingga pecah minyak

4- masukkan daging bersama air rebusan daging - biarkan mendidih

5- masukkan ubi keledak dan kacang tanah - biarkan mendidih

6- masukkan udang dan ketam - bairkan mendidih seketika



untukmenyediakan mee udang ketam

masukkan mee di dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atas mee,Selepas itu toppingkan 


siap untuk dimakan bersama keluarga

No comments:

Post a Comment