MEE REBUS UDANG KETAM
bahan-bahan
- 1 Bungkus mee
- 300 gm daging - di potong kiub
- 3 ekor ketam- dicuci dan dipoptong 2
- 600gm udang - di cuci
- 3 biji ubi keledek - dikisar halus
- 1 cawan kacang tanah - dikisar
- 4 sudu makan sos tomato
- 4 sudu makan sos cili
bahan dikiar
- 25 biji cili kering
- 3 biji bawang besar
-5 biji bawang putih
- 3 sudu udang geragau
bahan untuk topping
- tauhu goreng - potong dadu
- cili merah - dihiris
- bawang goreng
- daun sup
-limau kasturi
cara penyediaan
1- celurkan mee
2- rebus daging sehingga empuk
3- tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
4- masukkan daging bersama air rebusan daging - biarkan mendidih
5- masukkan ubi keledak dan kacang tanah - biarkan mendidih
6- masukkan udang dan ketam - bairkan mendidih seketika
untukmenyediakan mee udang ketam
masukkan mee di dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atas mee,Selepas itu toppingkan
siap untuk dimakan bersama keluarga
No comments:
Post a Comment