Sunday, 14 December 2014

Ayam Masak Cendawan


AYAM MASAK CENDAWAN

bahan-baham

- 1/2 ekor ayam - potong mengikut citaras anda
- 6 kuntum cendawan cina kering - rendamkan dahulu sehingga kembang dan lembut
- 6 sudu makan kicap lemak masin
- 1 1/2 cawan air
-1 keping  asam keping
- 1/2inci halia - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji bawang besar - dihiris

cara penyediaan

1- tumiskan bahan yang dihiris - sehingga naik bau

2- masukkan ayam - masak sehingga ayam menjadi empuk

3- masukkan kicap dan air - biarkan mendidih seketika

4- masukkan cendawan dan asam keping - masak sehingga kuah menjadi pekat

5-  matikan api dan siap untuk dihidangkan

selamat mencuba

1 comment: