Wednesday, 31 December 2014

Kuih Lapis Cara Lama



KUIH LAPIS

bahan-bahan

Loyang 7 inci
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
1/2 cawan gula

1/4 sudu teh garam
pewarna merah



cara penyediaan

1. Didihkan air dalam periuk kukus.

2. Sementara itu, balut loyang dengan kertas aluminium.

3. Masukkan 1 sudu teh minyak masak ke dalam loyang dan oles rata. Tujuannya supaya kuih tidak melekat. 

4. Masukkan semua bahan kecuali pewarna merah ke dalam mangkuk dan kacau rata.

5. Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. Tujuan dikisarsupaya tepung tidak bergentel.

5. Bahagi dua adunan tepung tadi. 

6. Satu bahagian dimasukkan pewarna merah. Kacau rata.

7. Masukkan loyang ke dalam pengukus. Masukkan 1 senduk sayur adunan berwarna putih. Ratakan. Masak selama 2 minit.

8. Masukkan pula 1 senduk sayur adunan merah. Ratakan. Masak selama 2 minit.

9. Buatlah selapis demi selapis hingga adunan tepung habis.

10. Lapisan terakhir dimasak selama 20 minit.

11.Keluarkan loyang dari periuk kukus dan sejukkan, baru dipotong dan dihidangkan

selamat mencubs

No comments:

Post a Comment