Sunday, 21 December 2014

Kuey Teow Kungfu




KUEY TEOW KUNGFU

bahan-bahan(untuk 5 pinggan)

- 500g koay teow 

- 5 biji telur



Bahan B




  -100 g udang basah - dibuang kulit
-150 g ayam - dihiris
- 1 bar fish cake - dihiris nipis
- 100 g bunga kobis - dipotong kecil
-100 g karot - dihiris nipis
-1 peket jagung muda - dihiris nipis
- 2 pokok sawi - dipotong 1 1/2 inci panjang
- 2 sd besar minyak masak
-- saya guna kiub ayam maggi + 1 cawan air
- 2 sd besar sos tiram
- 1 sd besar lada sulah
- 3 ulas bawang putih - dicincang halus
- 2 sd besar tepung jagung + 1 cawan air - dibancuh bersama



cara penyediaan

cara penyediaan kuey teow

1-Panaskan minyak dalam kuali. 

2.Pecahkan sebiji telur dan dipukul dengan garfu.

3. Masukkan 1 bahagian kuey teow didalam telur yang telah dipukul

4. gorengkan kuey teow sehingga garing
(ulang untuk setiap bahagian)

cara penyediaan kuah kungfu

1. Panaskan 2 sd besar minyak. Tumis bawang putih hingga agak garing.

2.Masukkan ayam, udang dan fish cake.- masak sehingga ayam menjadi empuk

3. Masukkan air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram, jagung muda dan karot.-Biarkan mendidih.

4. Perasakan dengan garam.

5. Masukkan air tepung jagung, bunga kobis dan sawi.-masak sehingga sayuran menjadi layu

untuk menghidang

1. masukkan kuey teow ke dalam mangku dan tuangkan kuah di atasnya

2. Kalau ada cili jeruk lagi sedap

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment