KUEY TEOW KUNGFU
bahan-bahan(untuk 5 pinggan)
- 500g koay teow
- 5 biji telur
Bahan
B
-100 g udang basah - dibuang kulit
-150 g ayam - dihiris
- 1 bar fish cake - dihiris nipis
- 100 g bunga kobis - dipotong kecil
-100 g karot - dihiris nipis
-1 peket jagung muda - dihiris nipis
- 2 pokok sawi - dipotong 1 1/2 inci panjang
- 2 sd besar minyak masak
-- saya guna kiub ayam maggi + 1 cawan air
- 2 sd besar sos tiram
- 1 sd besar lada sulah
- 3 ulas bawang putih - dicincang halus
- 2 sd besar
tepung jagung + 1 cawan air - dibancuh bersama
cara penyediaan
cara penyediaan kuey teow
1-Panaskan minyak dalam kuali.
2.Pecahkan sebiji telur dan dipukul dengan garfu.
3. Masukkan 1 bahagian kuey teow didalam telur yang telah dipukul
4. gorengkan kuey teow sehingga garing
(ulang untuk setiap bahagian)
cara penyediaan kuah kungfu
1. Panaskan 2 sd besar minyak. Tumis
bawang putih hingga agak garing.
2.Masukkan ayam, udang dan fish cake.- masak sehingga ayam menjadi empuk
3. Masukkan air rebusan ayam, lada
sulah, sos tiram, jagung muda dan karot.-Biarkan mendidih.
4. Perasakan dengan garam.
5. Masukkan air tepung jagung, bunga
kobis dan sawi.-masak sehingga sayuran menjadi layu
untuk menghidang
1. masukkan kuey teow ke dalam mangku dan tuangkan kuah di atasnya
2. Kalau ada cili jeruk lagi sedap
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment