AYAM PERCIK HOMEMADE
bahan-bahan
- 1 ekor ayam - potong mengikut selera
- 3 batang serai - dititik
- 1 helai daun kunyit - dihiris halus
- 2 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 keping asam keping
- gula - secukup rasa
- garam secukup rasa
bahan kisar
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 2 cawan santan
- 3 sudu besar cili kering
- 5 biji cili padi
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai
cara penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar dan serai yang dititik - sehingga naik bau dan pecah minyak
2. Masukkan asam keping,garam dan gula tumiskan lagi sekejap
3. Masukkan ayam,daun kunyit dan daun limau purut - masak sehingga ayam masak
4. Asingkan ayam dan teruskan didihkan kuah sehingga pekat
5. Bakarkan sekejap ayam sehingga garing (tapi saya guna non stick pan jer sebab xde alatan membakar)
6. Letakkan ayam di atas pinggan dan curahkan dengan kuah
7. Siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment