GERANG ASAM IKAN TENGGIRI
bahan-bahan
- 5 potong ikan tenggiri
- 3 cawan air asam jawa
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai - dititk
- 10 biji bendi
- 1/2 cawan miyak masak
- garam - secukup rasa
bahan kisar
-3 sudu besar cili kering kisar
- 3 biji awang besar
- 2 ulas bawang putih
- 5 biji buah keras
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 1 sudu kecil belacan
cara penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar - sehingga naik bau dan pecah minyak
2. masukkn serai yang dititik - tumis lagi sekejap
3. Masukkan air asam jawa - biar mendidih
4. Masukkan daun limau purut dan ikan - biarkan mendidih
5. Perasakan dengan garam dan masukkan bendi - masak sehingga bendi menjadi layu
6. Siap untuk dihidang
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment