Wednesday 17 December 2014

Gerang Asam Ikan Tenggiri


GERANG ASAM IKAN TENGGIRI

bahan-bahan

- 5 potong ikan tenggiri
- 3 cawan air asam jawa
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai - dititk
- 10 biji bendi
- 1/2 cawan miyak masak
- garam - secukup rasa

bahan kisar

-3 sudu besar cili kering kisar
- 3 biji awang besar
- 2 ulas bawang putih
- 5 biji buah keras
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 1 sudu kecil belacan


cara penyediaan

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar - sehingga naik bau dan pecah minyak

2. masukkn serai yang dititik - tumis lagi sekejap

3. Masukkan air asam jawa - biar mendidih

4. Masukkan daun limau purut dan ikan - biarkan mendidih

5. Perasakan dengan garam dan masukkan bendi - masak sehingga bendi menjadi layu

6. Siap untuk dihidang

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment