Monday 29 December 2014

Puding Caramel



PUDING CARAMEL

bahan-bahan

-5 - 7 sudu makan gula
- 10 biji telur

- 1 tin susu sejat
- 1/2 tin susu pekat
- 2 sudu teh esen vanila

cara penyediaan

1. cairkan gula dengan menggunakan loyang - panaskan dengan api yang perlahan sehingga keperangan (sentiasa dikacau supaya rata)

2. Ratakan gula yang telah cair dipermukaan loyang dan biarkan gula mengeras

3. Campurkan susu sejat,susu pekat,telur dan esen vanila kedalam blender - blend hingga sebati 
(tak perlu hingga kembang)

4. masukkan susu yang telah diblend kan tadi ke dalam loyang yang berisi gula yang telah mengeras.

5. kukus selama 30-40 minit

6. siap untuk dihidangkan

sebelum dihidangkan kedalam pinggan sejukkan dulu puding supaya tidak hancur

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment