GULAI BATANG PISANG UTARA
bahan-bahan
- 500g daging - dipotong kiub
- 500gm embulur batang pisang - potong dalam 1 inci dan dibuang benangnya (selepas potong terus direndam dalam air untuk elakkan batang pisang menjadi lebam)
-1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 1 sudu makan kerisik
- 1 peket rempah kari(yang kecil) - di bancuh dengan 1/3 cawan santan
- 2 pelepah daun kari
1 inci halia - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
cara penyediaan
1. Tumiskan bawang putih,bawang besar dan halia didalam periuk - sehingga naik bau
2. masukkan daun kari, rempah kari yang dicampurkan dengan sedikit santan.- tumis sehingga naik minyak
3. masukkan daging dan digaul rata - masak seketika
4. masukkan santan,air,batang pisang dan kerisik - masak sehingga daging empuk
5. Perasakan dengan garam dan siap untuk dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment