KUIH KETAYAP
bahan-bahan
Untuk Kulit:
- 1 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
-3 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan santan
- 1 1/2 sdt garam
- 2 sdm minyak masak
- Beberapa titis pewarna hijau
Bahan Inti
- 1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
- 3/4 cawan gula merah
-1/2 sdt garam
- 2 helai daun pandan - disimpulkan
- 1/2 cawan air
- 2 sdm tepung gandum
cara penyediaan
penyediaan inti
1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula
merah, garam dan daun pandan - Masak hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala
hingga airnya kering.
3. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab,
taburkan tepung gandum - Kacau rata.
(Fungsi tepung ialah supaya inti melekat
dan tidak berderai).
4.Sejukkan inti.
penyediaan kulit
1. Kisarkan daun pandan dengan blender - tapis dan ambil airnya
2. Masukkan kesemua bahan ke bekas dan gaulkan adunan sehingga sebati
3. Panaskan
kuali. Guna api yang perlahan.
4. Sapukan
kuali dengan sedikit minyak.
5. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali
dan ratakan
(biarkan kulit masak,tak perlu diterbalikkan)
6. Setelah selesai memasak kulit, ambil 1 sudu inti dan letakkan di atas kulit dan gulungkan
.
7. Setelah selesai menggulung bolehlah dihidangkan
selamat mencuba
- 1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
-1/2 sdt garam
- 2 helai daun pandan - disimpulkan
- 1/2 cawan air
- 2 sdm tepung gandum
1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula
merah, garam dan daun pandan - Masak hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala
hingga airnya kering.
3. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab,
taburkan tepung gandum - Kacau rata.
(Fungsi tepung ialah supaya inti melekat
dan tidak berderai).
4.Sejukkan inti.
penyediaan kulit
1. Kisarkan daun pandan dengan blender - tapis dan ambil airnya
2. Masukkan kesemua bahan ke bekas dan gaulkan adunan sehingga sebati
3. Panaskan
kuali. Guna api yang perlahan.
4. Sapukan
kuali dengan sedikit minyak.
5. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali
dan ratakan
(biarkan kulit masak,tak perlu diterbalikkan)
6. Setelah selesai memasak kulit, ambil 1 sudu inti dan letakkan di atas kulit dan gulungkan
.
7. Setelah selesai menggulung bolehlah dihidangkan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment