Monday 29 December 2014

Kuih Ketayap



KUIH KETAYAP

bahan-bahan

Untuk Kulit:

- 1 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
-3 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan santan
- 1 1/2 sdt garam
- 2 sdm minyak masak
- Beberapa titis pewarna hijau

Bahan Inti

- 1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
- 3/4 cawan gula merah
-1/2 sdt garam
- 2 helai daun pandan - disimpulkan
- 1/2 cawan air
- 2 sdm tepung gandum



cara penyediaan

penyediaan inti

1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan - Masak hingga gula larut.

2. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.

3. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum - Kacau rata. 
(Fungsi tepung ialah supaya inti melekat dan tidak berderai).

4.Sejukkan inti.



penyediaan kulit

1. Kisarkan daun pandan dengan blender - tapis dan ambil airnya

2. Masukkan kesemua bahan ke bekas dan gaulkan adunan sehingga sebati

3. Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.

4. Sapukan kuali dengan sedikit minyak. 

5. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan
(biarkan kulit masak,tak perlu diterbalikkan)

6. Setelah selesai memasak kulit, ambil 1 sudu inti dan letakkan di atas kulit dan gulungkan
7. Setelah selesai menggulung bolehlah dihidangkan

selamat mencuba


No comments:

Post a Comment